1 Nisan 2010 Perşembe

Yol Notları - Gürcistan

Son bir yıl içinde leyleği havada görmekten ziyade,leyleği havada yakalayıp beraber gezdik desem,abartmış olmam sanırım.Ama halen taş yerinde mi ağırdır yoksa yuvarlanan taş yosun tutmaz mı karar veremedim.Yurt dışında okuduğumdan ister istemez sürekli seyahat halinde olmamdan dolayı görme fırsatı bulduğum şehirleri,ülkeleri vs. buraya yazma isteği doğdu içimde.Gördüklerimi sizlerle de paylaşayım ki merak eden olur da bir gün gitmek isterse eğer naçizane katkım olsun.

 Trabzon'dan otobüs ile başlayan yolculuğumuz,Rize,Artvin ve Batum üzerinden giderek Tiflis şehrinde son buldu.Buradaki tavsiyem otobüs firmasına dikkat etmenizdir(tanınmamış firmalar küçük otobüslerle yollayabiliyorlar bizim başımıza geldiği gibi).Yoksa el arabası konforunda Tiflis'e gitmeniz bütün şevkinizi kaçırabilir.

Tiflis'i yaklaşık olarak 6 saat görme fırsatı bulduk.Bu 6 saatte az olsa bile doyurucu bir gezi yaptık.Öncelikle ucuz bir ülke Gürcistan.Para birimi "Lari".1 lira yaklasık 1.2 lari ederinde."Vay be" dedim kendi kendime,bizim paramızdan değersiz paralar da varmış demek ki dünyada.Uygun fiyatta bir kahvaltıdan sonra,taksi ile Tiflis'in en gezilesi yeri Rustavelli'ye doğru yola çıktık.Taksimetre yok tabi.Pazarlıkla 5 lari gibi uygun bir rakama anlaştık.(gerçi trafik tıkalı olduğundan taksiden inip metro ile gittik ama bilin yine de).
Rustavelli gerçekten etkileyici idi.Tarih kokan bir yer.Bunun yanına birde eski sovyet ülkelerinin en büyük becerilerinden heykelleri de ekleyince semtin güzelliği daha da artmış.
Rustavelli'yi gezdikten sonra Sharden'e geçtik.Sharden'deki birbirinden güzel kafeler,sizde sanki hep televizyonlardan gördüğümüz Paris kafelerinde oturuyormuşsun hissini yaratıyor.Ayrıca içecekler çok güzel,fiyatlar da çok uygundu.
Sharden'den sonra istemeye istemeye de olsa türk terminaline gidip bir taksi ile Azerbaycan-Gürcistan sınırına doğru yola koyulduk.Sınır,Tiflis'e yaklaşık 45dk. mesafede.Adı Kırmızı Köprü.
Azerbaycan'a geçtikten sonra bir taksi kiralayarak(kişi başı yaklaşık olarak 35dolar) uzaklığı yaklaşık 500küsur km olan Bakü'ye doğru yola çıktık ve yaklaşık 8saatte Bakü'de idik.

Bütün yolculuğumuz gezdiğimiz süreler de dahil olmak üzere Trabzon'dan Bakü'ye yaklaşık 22saat sürdü.Ayrıca fiyat olarakta yaklaşık olarak kişi başı 65dolar civari yol parası ödedik(25dolar Trabzon-Tiflis,5dolar Tiflis-sınır,35dolar sınır-Bakü)

Hiç yorum yok: